נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מעריך כי קיימת "סבירות נמוכה מאוד" שייאלץ להורות על חידוש הלחימה מול איראן, כל עוד נרשמת התקדמות במשא ומתן סביב תוכנית הגרעין של טהרן ופתיחת מצר הורמוז, כך חשף בראיון טלפוני שהעניק ביום ראשון לכתב רשת CNN ג'ים שוטו, שבו חזר על אמירה זו לא פחות מחמש פעמים.
"הדבר תלוי בשאלה אם הם יחתמו על הסכם חזק מאוד", אמר טראמפ והתייחס למצבה העגום של הרפובליקה האיסלאמית: "הם אומה קורסת. ראיתם השנה אינפלציה של 301%. סביר מאוד שלא יהיה בכך צורך (במלחמה). הייתי עושה זאת במידת הצורך, אבל הכינו אותם חזק מאוד. אתם לא יודעים עד כמה חזק". הוא הוסיף: "הם נובלים מבחינה כלכלית. הכינו אותם צבאית. אנחנו יכולים לחסל אותם סופית".
הדברים נאמרים על רקע שמונה חודשים של עימות, שהתפתחו באחרונה לקיפאון יחסי. בעוד הפעילות הצבאית וההתקדמות הדיפלומטית מוגבלות, מכליות נפט החוצות את מצר הורמוז עדיין סופגות התקפות איראניות. גורמים שמרניים בטהרן מנסים לנצל את תוצאות בחירות האמצע בארה"ב שהושפעו מחוסר הפופולריות של המלחמה בקרב הבוחרים האמריקנים כסימן לחולשתו של הנשיא. לשיטתם, טראמפ ייטה כעת להיכנע לדרישותיהם לשמר את תוכנית הגרעין והשליטה במצר, במיוחד כשאיראן נאבקת בניסיון למכור נפט גולמי ונכסיה בחו"ל מוקפאים.
למרות המסר המרגיע, טראמפ הבהיר כי הכוחות האמריקניים באזור ערוכים לכל פקודה. "אנחנו מוכנים לזה. יש לי כאן שלוש נושאות מטוסים, אחת מהן בדיוק הגיעה. הן דרוכות ומוכנות", הצהיר. לדבריו, ארה"ב כבר סימנה יעדי תשתית בתוך איראן במקרה של החרפה, כולל תחנות כוח וגשרים: "יש לנו 38 גשרים על הכוונת שאנחנו יכולים להפיל תוך שעה בדיוק. כולם יקרסו". עם זאת, סייג הנשיא את דבריו: "אני לא רוצה לעשות את זה, כי ייקח עשר שנים לבנות אותם מחדש. אני לא אוהב להרוס גשרים, זה הדבר הכי קשה לבנייה. ואני בנאי טוב".
בהתייחסו ליכולתה של איראן להתגונן מפני תקיפות אמריקניות עתידיות, חשף טראמפ נתונים דרמטיים על הרס התעשייה הצבאית של המשטר. לטענתו, מערכות ההגנה האווירית של איראן הושמדו כליל: "זה בלתי ניתן לעצירה כי אין להם נשק נ"מ, הכל איננו". בנוסף, ציין כי איראן מחזיקה כיום רק ב-10% מיכולת הטילים שלה וב-15% מיכולות הכטב"מים, מאחר ש"רוב המפעלים שלהם אינם קיימים עוד".
במקביל להתבטאויות, ניכרת תכונה דיפלומטית ערה במזרח התיכון מאז בחירות האמצע. ביום שישי עדכנה קטאר, המשמשת כמתווכת במגעים, כי טראמפ שוחח עם האמיר, השייח' תמים בן חמד אל-תאני, על דרכים להורדת המתיחות. יממה קודם לכן, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י קיים סבב שיחות עם עמיתיו מערב הסעודית, איחוד האמירויות, עומאן, פקיסטן, כווית, ירדן, טורקיה, קפריסין וקטאר. "בסבירות גבוהה מאוד לא יהיה בכך צורך", סיכם טראמפ בהתייחסו לפעולה צבאית. "הם רוצים להגיע להסכם כל כך נואשות".