בינה מלאכותית (AI) היא תחום צומח במהירות ששינה את הדרך בה אנו חיים ועובדים. מעוזרות קוליות מתוחכמות ועד מכוניות בנהיגה עצמית ורובוטיקה מתקדמת, בינה מלאכותית הופכת במהירות לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. בכתבה זו נחקור את מקורות הבינה המלאכותית, התפתחותה לאורך השנים וכיצד היא תשפיע על שוק העבודה וההשכלה העתידי.
מקורות הבינה המלאכותית נעוצות אי-שם בשנות ה-50. הכל החל בוועידת דארטמות' בשנת 1956. הכנס ריכז קבוצת חוקרים שהתעניינו ורצו להתחיל לחקור את הרעיון של בינה מלאכותית. מטרת הכנס הייתה לפתח מערכת שתוכל לחקות אינטליגנציה אנושית. במהלך השנים, מדענים פיתחו סוגים רבים ושונים של מערכות בינה מלאכותית, כל אחת עם היכולות הייחודיות שלה.
הפיתוח של AI היה תהליך איטי אך יציב במהלך העשורים האחרונים. בתחילה, מחשבים היו מסוגלים לעקוב רק אחר הוראות שנכתבו מראש. ועם התקדמות הטכנולוגיה, מדענים הצליחו ליצור מכונות שיכלו ללמוד מניסיון. זה הוביל לפיתוח של מה שמכונה כיום "למידת מכונה", שהיא סוג של בינה מלאכותית המאפשרת למכונות ללמוד מנתונים מבלי להיות מתוכנתים במפורש קודם לכן.
בשנים האחרונות, התגלתה פריצת דרך גדולה בתחום הבינה המלאכותית. מדובר בתהליך שמכונה בעגה המקצועית "רשתות עצביות", שהן בעצם סדרה של אלגוריתמים שנועדו לזהות דפוסים בנתונים. בעזרת למידה עמוקה, מחשבים מסוגלים כעת לבצע משימות כמו זיהוי תמונות ותרגום שפה בדיוק מדהים.
ככל שתחום ה-AI ממשיך להתקדם, אין ספק שתהיה לה השפעה משמעותית על שוק העבודה. חלק מהעבודות כבר מוחלפות במכונות, ומגמה זו צפויה להימשך. משרות הכרוכות במשימות שחוזרות על עצמן, כגון הזנת נתונים או ייצור, נמצאות בסיכון הגבוה ביותר. עם זאת, בינה מלאכותית תיצור גם הזדמנויות עבודה חדשות, במיוחד בתחום מדעי וניתוח הנתונים.
על פי דו"ח של המכון הגלובלי של מקינזי, עד 375 מיליון עובדים ברחבי העולם עשויים להזדקק להחליף קטגוריות תעסוקתיות וללמוד מיומנויות חדשות עד 2030 עקב אוטומציה. משמעות הדבר היא שחינוך והכשרה מתאימה יהיו חיוניים לעובדים להישאר תחרותיים בשוק העבודה.
ההתקדמות ב-AI שיבשה את כוח העבודה המוכר, והובילה לשינוי במיומנויות הדרושים למעסיקים. חלק מהעבודות שבוצעו בעבר על ידי בני אדם מוחלפות כעת ב-AI. מגמה זו צפויה להימשך ולהוביל לאובדן מקומות עבודה נוספים בענפים מסוימים.
עם זאת, כמה מומחים טוענים שבינה מלאכותית תיצור הזדמנויות עבודה חדשות שידרשו מערכי כישורים שונים. על פי דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי, בינה מלאכותית עשויה ליצור 133 מיליון מקומות עבודה חדשים עד 2025. משרות אלו ידרשו מיומנויות כגון חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, יצירתיות ואינטליגנציה רגשית – תכונות שכרגע אין למכונות.
באלו תחומים תשפיע הבינה המלאכותית על חיינו?
התחומים בהם הבינה המלאכותית יכולה לשלוט הם נרחבים וגדולים יותר ממה שניתן לשער. קיבצנו בשורות הבאות מספר דוגמאות קטנות, חוזות פני עתיד:
מערכת הבריאות: בינה מלאכותית כבר עשתה שיפורים משמעותיים בתחום הבריאות, מאבחון וטיפול ועד ניטור מטופלים. כלים המונעים בינה מלאכותית יכולים לנתח כמויות אדירות של נתונים רפואיים כדי לזהות דפוסים ולחזות תוצאות. זה יכול לעזור לרופאים לבצע אבחנות מדויקות יותר ולספק תוכניות טיפול מותאמות אישית למטופלים. בנוסף, בינה מלאכותית יכולה לעזור במשימות כגון בדיקת חולים, ניהול רשומות בריאות אלקטרוניות וזיהוי אינטראקציות פוטנציאליות בין תרופתיות.
תחום החינוך: ל-AI יש פוטנציאל לשנות את מערכת החינוך בעידן המודרני על ידי התאמה אישית של למידה לתלמידים. כלים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יכולים לנתח נתונים של ביצועי התלמידים ולספק המלצות מותאמות אישית לשיפור בתחומים בהם הם מתקשים. צ'אטבוטים המופעלים על ידי AI יכולים גם לספק משוב מיידי לתלמידים ולענות על שאלותיהם בזמינות מרבית לאורך כל שעות היממה. קורסים מקוונים המופעלים על ידי AI יכולים ליצור תוכניות למידה מותאמות אישית עבור כל תלמיד על סמך תחומי העניין והיכולות שלו.
תחום התחבורה: מכוניות בנהיגה עצמית הן רק דוגמה אחת לאופן שבו AI משנה את התחבורה. כלי רכב אלה משתמשים בחיישנים ובאלגוריתמים כדי לנווט בכבישים בצורה בטוחה ויעילה. בנוסף, בינה מלאכותית יכולה לייעל את זרימת התנועה, להפחית עומס ולשפר את מערכות התחבורה הציבורית – מה שנעשה בישראל בימים אלו, עם רמזורים חכמים ומערכות ניטור תנועה מתקדמות.
המערכת הפיננסית: בינה מלאכותית כבר נמצאת בשימוש בתעשיית הפיננסים כדי לזהות הונאה, לחזות מגמות בשוק ולהפוך משימות רבות לאוטומטיות. צ'אטבוטים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יכולים גם לסייע ללקוחות בעסקאות בנקאיות ולענות על שאלותיהם. בעתיד, AI עשוי לשמש אפילו להתאמה אישית של ייעוץ פיננסי עבור לקוחות יחידים.
ייצור תעשייתי: אחד התחומים החשובים בהם הבינה המלאכותית מחוללת מהפכה – בתעשיית הייצור על ידי אוטומציה של משימות רבות שנעשו בעבר על ידי בני אדם. רובוטים המופעלים על ידי AI יכולים לבצע משימות שחוזרות על עצמן עם דיוק ויעילות גבוהים יותר מאשר בני אדם. בנוסף, AI יכול לעזור לייעל את ניהול שרשרת האספקה ולשפר את בקרת האיכות – מכאן נובע בעיקר החשש הכבד לאיבוד מקומות עבודה רבים בעשורים הקרובים.
תחום הקימעונאות: אין ספק שהבינה המלאכותית משנה את תעשיית הקמעונאות על ידי מתן המלצות מותאמות אישית ללקוחות על סמך היסטוריית הרכישות וההעדפות שלהם. צ'אטבוטים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יכולים גם לסייע ללקוחות עם מידע על מוצרים ועסקאות. בנוסף, בינה מלאכותית יכולה לעזור לקמעונאים לייעל את ניהול שרשרת האספקה ובקרת המלאי שלהם.
תחום האבטחה: ניתן להשתמש ב-AI כדי לשפר את האבטחה במגוון דרכים. לדוגמה, טכנולוגיית זיהוי פנים המופעלת על ידי בינה מלאכותית יכולה לשמש עבור בקרת גישה ובדיקת אבטחה. בנוסף, ניתן להשתמש בבינה מלאכותית כדי לזהות פעילות הונאה ולמנוע התקפות סייבר – תחום שכרגע נמצא בפיתוח בישראל.
תחום החקלאות: לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לחולל מהפכה בחקלאות על ידי אופטימיזציה של יבול היבול והפחתת הפסולת. חיישנים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יכולים לשמש לניטור תנאי הקרקע, דפוסי מזג האוויר וצמיחת הצמחים. לאחר מכן ניתן להשתמש בנתונים אלה כדי לחזות את תפוקות היבול ולמטב את השימוש בהשקיה ובדשן.
וכמו בכל טכנולוגיה חדשה, ישנם שיקולים נוספים שיש להתייחס אליהם כשמדובר בבינה מלאכותית. סיבה לדאגה אחת היא הפוטנציאל להטיה באלגוריתמים של AI. אם האלגוריתמים הללו פועלים על פי נתונים מוטים, הם עשויים להנציח את ההטיה הזו, ולהוביל לאפליה נגד קבוצות מסוימות. כך למשל בארצות הברית התברר כי הבינה המלאכותית לא מזהה אנשים שחורים כבני אדם, מפני שכל המודלים בוססו על המפתחים שהיו לבנים.
סיבה נוספת לדאגה נוספת היא הפוטנציאל של AI להחליף לחלוטין את קבלת ההחלטות האנושית. בעוד שמכונות יכולות לעבד כמויות עצומות של נתונים במהירות, הן חסרות את האמפתיה והאינטליגנציה הרגשית של בני אדם. במקרים מסוימים, זה עלול להוביל להחלטות שאינן לטובת בני האדם.
ולסיכום, אפשר לומר כי בינה מלאכותית משנה את העולם כפי שאנו מכירים אותו. התפתחותו בעשורים האחרונים הייתה יוצאת דופן, ואי אפשר להפריז בהשפעתה על העתיד. אמנם ל-AI ללא ספק תהיה השפעה על שוק העבודה, אך היא גם תיצור הזדמנויות חדשות. העולם עומד בפני עידן חדש.
ופתאם יקלטו שהאדם הוא לא מכונה הוא נשמה ואינטליגנציה רגשית קשורה לנשמה. מי שחושב שבעתיד למחשב יהיה אינטליגנציה רגשית הוא גרוע מדרוין שחשב שהאדם קשור משפחתית עם הקוף והוא חושב שהאדם הוא מכונה. על זה נאמר טוב לו שנהפכה שליתו על פניו
הבעיה היא שיש מי שמניע ומכתיב וקובע לבינה המלאכותית 'מה לחשוב ' כביכול ולסחוב את האנשים לשם, כמו התקשורת ויותר מכך